FC Groningen

Comfort, de allernieuwste technieken, dicht op het veld, geen hekken en een typisch Engelse karakter. Dat zijn de steekwoorden voor het nieuwe stadion van FC Groningen. Een voetbaltempel waar de Trots van het Noorden in 2006 haar intrek nam. Een thuishaven met sfeer van vandaag en de allure van morgen. Een stadion waar groenwit verder groeit en de stap zal maken naar het zo gewenste doel: Eredivisievoetbal op hoog niveau.

Ontwerp

Stadion Euroborg is naast de Martinitoren, het Groninger Museum en het Gasuniegebouw één van de spraakmakende beeldmerken van Groningen. Een eigenzinnig bouwcomplex onder hoogstaande architectuur met de signatuur van architectbureau Wiel Arets te Maastricht. Het stadion bestaat uit twee ringen en biedt plaats aan 22.550 toeschouwers.

Het karakter wordt in belangrijke mate bepaald door de korte afstand van de tribunes tot het veld. Doel hiervan is dat de typische Engelse voetbalsfeer, die zo kenmerkend was voor het voormalige Oosterparkstadion, ook wordt bereikt in het nieuwe stadion. Tussen de twee ringen komt een transparante (glazen) omloop.

Supporters

Opvallend bij de plannen voor het stadion, is dat de supporters van FC Groningen nauw zijn betrokken bij de inrichting van de nieuwe thuishaven. Zo hebben FC-fans via brainstormsessies en enquêtes hun voorkeuren en wensen kunnen aangeven. Naar aanleiding van de uitkomsten zijn de tribunes dichter op het veld geplaatst en wordt achter één van de doelen een supporterscurve gerealiseerd.

Een groot vak over de gehele breedte van het veld, waar de fanatieke aanhang bijeen zit om zo een ‘muur’ van geluid en sfeer te maken. De mening van de supporter telt dus bij de Euroborg. En dat mag uniek in Nederland worden genoemd.

Impuls

Met de bouw van het nieuwe multifunctionele stadion is de toekomst van het betaalde voetbal in Groningen zeker gesteld. FC Groningen vervult sinds jaar en dag een belangrijke functie voor Stad en Ommelanden. Tegelijkertijd betekent de bouw van Euroborg een enorme impuls voor de regionale aantrekkingskracht van de stad Groningen. Het sport-, woon-, werk-, opleidings- en vermaakcentrum is een van de hoekstenen van de nieuwe stadswijk Europapark. Euroborg is daarmee een belangrijke positieve impuls voor de economische ontwikkeling van de Stad Groningen.